Årets julbelysning får plus för energieffektivitet och anmärkningar för säkerhet

Min Attityd berättar om ett julbelysningstest genomfört av Energimyndigheten och Elsäkerhetsverket. Sex produkter har kontrollerats och jämförts efter olika parametrar. Och resultatet finns nu publicerat på Energimyndighetens webbsida.

De har testat belysningen efter energianvändning, effekt (uppgiven och uppmät), ljusegenskaper som styrka, färgtemperatur och -återgivning, samt kontrollerat dem för brister i säkerheten.

Testet visar bland annat att årets LED-belysning lyser starkare och har ett varmare ljus. LED-lampor har helt enkelt blivit bättre jämfört med tidigare år. I rapporten har de också tagit fram siffror för exakt hur mycket lägre energiförbrukning de har jämfört med belysning med glödlampor. Till exempel så drar en julgransbelysning med glödlampor 16 gånger mer än dekorationer med LED.

Elsäkerhetsverket påpekar dock i ett pressmeddelande att hälften av de testade produkterna har fått anmärkningar i säkerheten.

– Exempelvis har transformatorn som behövs för LED-belysningar ofta brister som kan leda till överhettning och brand, eller att man får en stöt. Energieffektiva lampor måste också vara elsäkra, säger Birgitta Andersson på Elsäkerhetsverket.

Däremot visar inte någon av produkterna brister i deras interna test, så det är upp till konsumenten själv att vara försiktig med vilka produkter de väljer och var de köper dem ifrån. Min Attityd skriver att man enbart bör handla från pålitliga svenska siter med en tydlig uppmärkning av utom- och inomhusbelysning, och nämner Uttaget.se som ett exempel där man tydligt redogör detta för sin julbelysning: http://www.uttaget.se/julbelysning

Läs hela testet här: http://www.energimyndigheten.se/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Advents--och-julbelysning-2014/