Ifoodbag – Matkassen som fungerar som frys

Det är väl känt att mattransporter är ett nödvändigt ont i samhället. Det är ett nödvändigt sätt för oss att få tillgång till bra och färska råvaror, men samtidigt är det en belastning på miljön. Men nu kommer en ny innovation som kan påverka hur vi fraktar färskvaror i framtiden.

Karl Fallgren, grundare av Ifoodbag, har tagit fram ett nytt sätt att frakta färskvaror. Istället för att behöva en stor, otymplig och energikrävande kylbil har han tagit fram en enkel matkasse som kan hålla maten kall i upp till 24 timmar.

Det har tagit nära 6 år att utveckla kassen, men resultatet är en oerhört imponerande produkt. Den är tillverkad av ett kompositmaterial som till störst del består av papper, ett innovativt system som håller kylan och en ny typ av förslutning. Sammantaget har de skapat en produkt som dels kan komposteras, och dessutom inte kostar mer att tillverka än en vanlig pappkasse.

Tekniken har utvecklats tillsammans med Innventia, och är för tillfället i processen av att säkra ett patent. Av denna anledning har kassen inte visats offentligt ännu, men nättidningen Ny Teknik har pratat med en av livsmedelskedjorna som har testat kassen.

- Helt fantastiskt. Den här kassen kan göra det möjligt för oss att transportera matvaror på ett helt nytt sätt, säger Måns Danielson, vd på Mat.se, till Ny Teknik.

Karl Fallgren berättar för Ny Teknik att nya tester ska inledas i år. Strax därefter kommer de lansera kassen på hela den nordiska marknaden. Första steget blir att nå ut till livsmedelbutiker, därefter globala detaljhandelsföretag och slutligen kunna sälja kassarna direkt till kunder i butik. Men han tror också att produkten kan ha påverkan på matsvinnet i världen, särskilt i fattiga länder med varma klimat.

- Med vår kylfunktion kan tonvis med mat räddas och miljontals människor ökar sina chanser i livet, säger Karl Fallgren.