Mattransporter belastar miljön

I dagens samhälle har vi blivit mer och mer medvetna om vad vi stoppar i oss och hur vi påverkas av den mat vi äter. Detta är en trend som ser ut att hålla i sig. Men det finns mer att tänka på när det kommer till mat. Bland annat så påverkar ofta mattransporterna miljön på ett negativt sätt, och det är viktigt att man också tar med det i beräkningen.

Nyttigt för oss, nyttigt för miljön

Vad vi anser vara nyttigt för oss själva är inte alltid så bra för miljön. Mat transporteras ofta långa sträckor, och det bidrar till utsläpp och försämrar på så sätt miljön. Men det finns en hel del som var av en av oss kan göra för att tillsammans göra skillnad. Välj exempelvis att köpa mer närproducerad mat. Det är något som kommer gynna miljön, och det kommer också  att gynna de lokala odlarna.

Sverige är ett land där det odlas mycket, och vi har ofta tillgång till det mesta vi behöver här. I samband med det här är det också bra om man äter lite mer säsongsbetonat. Det är något som kommer minska fraktsträckorna betydligt.

Så om du vill vara med och bidra till en bättre miljö, en innovation av transporten, så kan du göra små förändringar i din vardag. Det är sant att en inte kan göra allt, men vi alla kan göra något. Då kommer vi tillsammans kunna bidra till att förbättra miljön i framtiden.

Mattransporter i utlandet 

På nätet kan man läsa om hur mattransporterna i Storbritannien påverkar miljön där. Här är tre av tio transporter matrelaterade. ”För miljöns skull måste mattransporterna minska och matproduktionen bli mer lokal”, säger Jules Pretty, professor vid universitetet i Essex i en artikel från Sveriges Radio. ”Vi betalar på många sätt, inte bara med pengar. Genom luftföroreningar, klimatförändringar och ohälsa som astma”- fortsätter han.

Du hittar hela artikeln här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=660355 och för mer transportrelaterat, se http://www.uppsalastadsbud.se/.