Spraybara solpaneler senast inom solenergitekniken

Förnyelsebar och miljösnäll energi är idag en naturlig prioritet både hos företag och politiska partier – för att inte tala om privatpersoner. Miljötänkets vara eller inte vara är en icke-fråga; frågan handlar numera bara om hur, var och när.

Inom energi är sol- och vindenergi bland de renaste alternativen som finns och vindkraftverken dyker upp som svampar i skogen runtom i norden. Solenergi har inte alltid varit ett självklart val i vårt relativt solosäkra land, men fler och fler privatpersoner väljer att komplettera sin vanliga energiförsörjning med hjälp av solpaneler på taket eller någon annanstans på tomten. Trots möjligheten att installera solpaneler funnits sedan länge har fenomenet inte riktigt slagit igenom, men detta kan komma att ändras.

Tekniken för att använda sig av solenergi har tidigare varit dyr att producera och dessutom inte särskilt effektiv, skriver Extreme Tech. Det problemet är snart ett minne blott. Med hjälp av ny teknik kan solenergi snart alstras i princip var som helst. Hemligheten är solpaneler som sprayas direkt på underlaget. Utopiskt kan tyckas, men helt genomförbart. Forskare på University of Sheffield har nämligen kommit på ett sätt att använda den metallorganiska föreningen perovskite för att spraymåla solpaneler.

Perovskite upptäcktes för över 150 år sedan, men det är inte förrän på senare tid som forskare har börjat analysera materialet som ett alternativ till silikon i solpaneler. Perovskite är billigare än silikon och dessutom lättare att bearbeta. Tack vare detta är forskarnas idé om spraymålade solpaneler fullt genomförbar.

En klar fördel med att kunna spraya solpaneler på underlaget är att det ställer mindre krav på just underlaget. Materialet kan sprayas på ytor som inte är helt plana, något som tidigare inte varit möjligt. Utvecklingen av perovskite kan därmed ses som ett stort steg inom solenergin och är någonting som kan komma att revolutionera marknaden inom de närmaste åren. Så här fungerar svensktillverkade solceller idag: http://miltronicsweden.lappgroup.com/branscher/solenergi.html